Pomysły na śniadania z parówką w roli głównej

jedzenie

ania Kulinaria

Znana od dawna, niegdyś produkowana z resztek. Obecnie coraz częściej w sklepowych lodówkach goszczą zdrowe parówki o wysokiej zawartości dobrego jakościowo mięsa. Z czym je łączyć, aby stworzyć pożywne śniadanie?

Parówki na śniadanie – jak wybierać?

Poszukując parówek, które sprawdzą się jako posiłek, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na skład, a dopiero w drugiej kolejności na cenę. Dobrej jakości parówki będą droższe, bowiem zawierają składniki wyższej jakości, a także więcej mięsa.

Decydując się na parówki, należy zwrócić uwagę na to, aby miały minimum 80-90% mięsa. Jego rodzaj to w dużej mierze kwestia gustu – niektórzy wolą parówki cielęce, inni drobiowe czy wieprzowe. Dobrze również, aby parówki nie zawierały wielu sztucznych substancji, między innymi spulchniaczy.

Szybko i klasycznie

Definitywnie najszybszą opcją na stworzenie smacznego śniadania z parówkami jest podgrzanie ich (w mikrofali lub wodzie) i podanie z ulubionymi dodatkami. Dobrym pomysłem jest dołączenie do tego posiłku smacznych warzyw – pomidora, ogórka zielonego, ogórka kiszonego czy innego lubianego. To sprawi, że oprócz dawki niezbędnego białka, zapewnimy organizmowi szereg witamin i minerałów. Z parówką i warzywami doskonale skomponuje się pieczywo – ciemne lub jasne, z masłem lub bez. Można je także podpiec, aby stworzyć aromatyczny tost.

Smacznym dodatkiem będą także różnego rodzaju sosy – ketchup, majonez czy sos słodko-kwaśny lub czosnkowy.

Parówki w cieście

To doskonały pomysł na wykorzystanie parówek i… resztek z lodówki. Wystarczy kupić opakowanie gotowego ciasta francuskiego, ułożyć na jednym plastrze parówki, na nich umieścić wszystko, co znajduje się w lodówce i potencjalnie pasuje jako dodatek do parówek, nakryć drugim plastrem ciasta, zapiec i… gotowe!

Do tak przygotowanych parówek można również dodać ulubiony sos czy przecier pomidorowy z ziołami. Dobrym pomysłem jest również posmarowanie wierzchniej warstwy ciasta francuskiego białkiem jajka – to sprawi, że przypiecze się ono na piękny, rumiany kolor.

You May Also Like..

Skąd pochodzi czarna marchew oraz gdzie można ją kupić?

Czarna marchew jest mało popularnym warzywem, jednak jej właściwości sprawiają, że coraz więcej ludzi przekonuje się do jej smaku i […]

waga

Spożywcza waga kuchenna

Obecnie niezwykłą popularność zyskują małe wagi kuchenne. Te niepozorne urządzenia stały się wręcz nieodłącznym elementem wyposażenia każdej kuchni. Wiele osób […]

pucharki do lodow

Jak wybrać pucharki do lodów?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że pucharki do lodów mogą być wykonane z różnego rodzaju materiałów. Do zdecydowanie najbardziej popularnych […]