To już 2 lata bloga i konkurs.

        Dziś mija 2 lata od pierwszego nieśmiałego wpisu na herbatce i 4,5 roku odkąd mam przyjemność gościć w swych progach moje dziecię, choć ono uważa że to ja jestem gościem:), cóż takie czasy. Jak wiadomo najpierw była to herbatka na bloggerze dopiero w lutym tego roku postanowiłam zaszaleć i przejść na własną domenę. Tak oto blog przekształcił się w http://www.herbata-ze-szklanki.pl .

         Co daje mi blogowanie? Na pewno ogromną radość, bo poznałam wielu wspaniałych ludzi o istnieniu, których nie miałam pojęcia. Ludzi dzięki, którym mam większe pojęcie o wszystkim, począwszy od wychowania dziecka po  potrawy, które mogę ugotować własnej rodzinie. To dzięki blogowi mogę pokazać co na prawdę myślę. W życiu codziennym nie zawsze jest to tak oczywiste, choć zawsze pozostaje w zgodzie sama ze sobą, jednak ten blog to moje miejsce i w nim tak na prawdę widać kim jestem. Moje pisanie przeszło przez kilka etapów, jak to zwykle bywa na początku jest wielki bum, jest mnóstwo tematów, które chcemy poruszyć, a potem przychodzi kryzys. W gruncie rzeczy kryzysy nie zniechęciły mnie do blogowania i nadal maltretuje was moimi spostrzeżeniami.

 tort-urodzinowy

     W tym urodzinowym wpisie, chciałabym wyróżnić 10 blogów, które czytam, lubię właścicielki/właścicieli, lub po prostu zapadły mi w pamięć.

1. http://www.klocekikredka.com/. Za bajeczne wpisy i jeszcze wspanialsze zdjęcia. Bo czytam ich z zapartym tchem na moim iPhonie gdy usypiam syna. Bo gdy przypadkowo wyłącza mi się przeglądarka podczas czytania to mam ochotę walnąć tym telefonem o ścianę. A w końcu za to, że uzależniają od siebie tak pozytywnie.

2. http://mamaronia.blogspot.com/. Za to, że jest jaka jest i ma w nosie, że ktoś może ją odebrać negatywnie. Ma dystans do siebie i do wszystkiego co ją otacza, a to jest najpiękniejsze.

3. http://zonazadhd.blogspot.com/. Bo zawsze ma inne zdanie niż wszyscy w około, a ja lubię ludzi, którzy idą pod prąd. Baa i nie wstydzi się tego, że nieraz nie ma cierpliwości do swojego dziecka, podobnie jak ja:).

4. http://www.srokao.pl/. Bo jest królowa kosmetyków, no przynajmniej tych bez zbędnej chemii i innych takich. Przez nią wyrzuciłam caluteńkie opakowanie kremu dla dzieci przeznaczonego do opalania… A kosztował mnie 35 zł. I na domiar złego zaczęłam czytać etykiety produktów… To się nazywa mieć wpływ.

5. http://book-and-cooking.blogspot.com/. Bo jest wariatką i nie gniewa się na mnie kiedy bywam uszczypliwa, a nawet potrafi mi słownie oddać. No i dba o mój rozwój kulturalny w zakresie czytelniczym.

6. http://emiliowy-swiat.blogspot.com/. Za wspaniałe ukazanie ciepła rodzinnego. Więcej pisać nie trzeba, bo to po prostu musicie zobaczyć:).

7. http://mrowisko.wordpress.com/. Tym znaleziskiem chwaliłam się na facebooku, ale nie mogło go zabraknąć tutaj. Za wspaniałe zdjęcia i cudowne podejście do podróżowania.

8. http://ale-mamo.blogspot.com/ . Bo jak ktoś chce przeczytać, że macierzyństwo nie kończy się wyłącznie na dziecku i że można mieć inne zainteresowania, a co najważniejsze aktywne. To na pewno znajdzie coś siebie na tym blogu.

9. http://alutkowe-handmade.blogspot.com/ Tego bloga znalazłam stosunkowo niedawno jednak zakochałam się w tych cudownych rzeczach. No jak mogłoby być inaczej? Wejdźcie i sprawdźcie sami. A że się nie mogłam zdecydować, który z blogów bardziej lubię wiec w tym samym miejscu drugi link do innych równie pięknych rzeczy: http://mojamalabee.blogspot.com/ .

10. I ostatnie znalezisko z wieloma ciekawymi pomysłami np na podpisanie ubrań w szafie i nie tylko:) http://paletapomyslow.blogspot.com/.  

Dotrwaliście do tej części? Wasza cierpliwość zostanie nagrodzona!!!

 

    W ramach kampanii Gellwe, mam dla Was konkurs w którym do wygrania będą 3 zestawy nagród. Co znajdzie się w środku każdej z 3 paczek?

-Gellwe Galaretka Truskawkowa
-Gellwe Galaretka Multiwitamina
-Gellwe Budyń Śmietankowy
-Gellwe La Mattina Kawa 2 w 1
-Gellwe La Mattina Cappucino Śmietankowe
-Gellwe Słodki Kubek Kisiel Frugo Czarne
-Gellwe Słodki Kubek Kisiel Frugo Pomarańczowe
-Gellwe Słodki Kubek Kisiel Frugo Różowy
-Gellwe Słodki Kubek Kisiel Frugo Żółty
-Fitella Nice Tea Lemon
-Fitella Nice Tea Aloes
-Fitella Musli Tropikalne
-Fitella Musli Truskawkowe
-Fitella Musli Żurawina

Powyższe zestawienie jest  przykładem tego co możecie w swoich paczkach odnaleźć. Zawartość może się nieznacznie różnić.

Jak wygrać taki zestaw? Oto reguły zabawy:

1. Zgłoszenia przyjmuje w komentarzach na blogu

2.  W odpowiednie miejsce wpisujemy e-mail, z którego potem prześlecie mi na adres: herbata.ze.szklanki@gmail.com, wasze dane do wysyłki.

3. Konkurs trwa od 6.11 do 12.11 włącznie.

4. Aby wygrać musicie mi tylko napisać jaką potrawę, deser wyczarowalibyście z musli fittella w dowolnym smaku.  Najciekawszy pomysł zostanie przedstawiony na blogu. Mile widziane przepisy:).

5. Żeby było ciekawiej możecie podać max 3 pomysły. Oczywiście jedna osoba, może być nagrodzona tylko raz.

6. Fundatorami nagród są :

Powodzenia !!!!

(Visited 31 times, 1 visits today)

Related Post

Anna

Jestem 27 letnią mamą ośmiolatka, od niedawna również żoną. Na co dzień pracuję na etacie, a w wolnym czasie prowadzę bloga i biegam, gdy czas i pogoda pozwalają. Uwielbiam ciszę i spokój. Jak na prawdziwą kobietę przystało jestem na diecie, której końca nie widać. Mam własne zdanie i nie zawaham się go wyrazić.

Może Ci się również spodoba

  • dziekuję za miłe slowa…aż mi się cieplutko na sercu zrobiło…dzięki herbatko:) ja tam Cię popijam podczas porannej „blogówki”;)

    • UMI

      No ja myślę, herbatka do śniadanka musi być:)

  • Marlena

    Mam jedną prostą potrawę do ,której używam musli. To budyń waniliowy z musli. Gdy czeka mnie trudny dzień.

    Mleko( 2 szklanki)
    cukier waniliowy(pół opakowania) lub 1/2 laski wanilii i łyżka cukru
    odrobina aromatu waniliowego
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka masła

    1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe mleko rozrabiamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszamy. Odstawiamy na bok i dodajemy musli. Prosty, pożywny pomysł na śniadanie ,które doda nam energii na cały poranek.

    • Marlena

      najlepiej sprawdzi się musli truskawkowe:)

    • UMI

      Dziękuję za zgłoszenie:)

  • sto lat sto lat 🙂

  • Przede wszystkim dziękujemy!!! 🙂
    Poza tym gratulujemy 2 latek i życzmy kolejnych stu 🙂

    No i przepis… u nas ostatnio zaroiło się od suszonych przepisów więc wykorzystam jeden z małą modyfikacją 🙂

    Kulki Pełne Zdrowia – z Musli

    dowolne suszone owoce [potrzebne daktyle jako klej 🙂 ], orzechy ziarna i musli zalewamy odrobiną wody mineralnej, blenderujemy na gładko, formujemy kulki, które obtaczamy w kokosie, czekoladzie, kakale… czym chcemy

    Cudne, zdrowe i pyszne słodycze 🙂
    [ a tu można zobaczyć jak wyglądają o ile mogę podlinkować 🙂 w razie czego usuń 🙂
    http://www.klocekikredka.com/kredka-suszy/ ]

    pozdrawiamy mocno!

    • UMI

      Jasne, że można. Zdjęcia zawsze mile widziane:).

  • Gratuluję rocznicy i życzę kolejnych owocnych lat blogowania.
    A nad przepisem pomyślę 🙂

  • herbata

    wspaniala rocznica, serdecznie gratuluje i zyczę wielu wielu pieknych wpisów:) co do dania, ja wybrałabym po prostu ciasteczka musli:) przepis jest prosty: należy pomieszać musli z mlekiem skondensowanym, pożądnie wymieszac i formowac ciasteczka na blaszce. Piec w 150C przez ok. 30 min:) proste, smaczne i pożywne:)

    • UMI

      Dziękuję, za zgłoszenie również:)

  • nieprzemijającej weny blogowej 🙂

    • UMI

      O wspaniale życzenie:)

  • gratuluję
    a tak swoją drogą ładnego masz bloga no i jako stronę internetową a nie np blogspot, ja na cos takiego za ciemna jeszcze jestem,ale może z czasem …..

    • UMI

      Dziękuję. Szablon jest akurat wordpressowy, ale baner robiła mi Sroka:). Ja sama nie potrafię

  • aha1111

    Mrożony grecki jogurt z musli .
    Oto szybki, łatwy przepis na pyszne przekąski. Jest w nim mnóstwo białka oraz produkty pełnoziarniste jest to więc zdrowe opcja.
    Potrzebujemy : formy na lód lub muffinki
    Składniki
    3 filiżanki jogurtu greckiego
    1 filiżanka musli fittella ja wybrałam z truskawkami
    Mix muesli fitella i grecki jogurt mieszamy w małej misce
    Kładziemy łyżkę mieszanki do każdej formy
    Mrozimy przez co najmniej 2 godziny
    Wyjmij z podajnika na kostki lodu.Gotowe.
    Pyszna i zdrowa przekąska gotowa.

    • UMI

      Dziękuję za zgłoszenie.

  • Krzysztof W

    Sernik musli na zimno

    Rozpoczynamy od przygotowania spodu do ciasta wybieramy 3 paczuszki Fitelli, ja wybieram żurawinowe,wysypuje je do okrągłej blaszki tak aby zakryły całe dno, jeśli nie zakrywa radzę dołożyć jeszcze jedną paczuszkę to zależy po prostu od wymiarów blaszki. Dno przygotowane. Przechodzimy do wnętrza jogurtowego do niego potrzebujemy: 800 g jogurtu naturalnego, dwóch galaretek truskawkowych, 400 ml wrzącej wody oraz truskawki najlepiej świeże. Galaretkę tradycyjnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie czekamy aż się przestudzi i mieszamy z jogurtem, bardzo dokładnie by nie było takich „zważonych” grudek, masę studzimy wylewamy na przygotowany spód, na wierzchu układamy kawałeczki truskawek. I do lodówki na jakieś 20 minut niech troszkę zastygnie masa, przygotowujemy ostatni etap czyli sama galaretkę już wg przepisu na opakowaniu około 500ml wody na jedną galaretę rozpuszczamy, studzimy i polewamy deserek. I znów do lodówki. Wyjmujemy i konsumujemy.

    • UMI

      Dziękuję za zgłoszenie:)

  • Gratuluję urodzinek :)Życzę wielu czytelników 🙂
    Przesyłam przepis na „Batoniki pełne zdrowia ”
    Składniki:
    ok 200 gram musli
    100 gram otrębów pszennych
    100 gram suszonych śliwek
    100 gram suszonych moreli
    50 gram orzechów laskowych
    50 gram migdałów (najlepsze będą płatki)
    50 gram pestek słonecznika
    100 gram masła
    6 łyżek miodu
    2 łyżeczki kakao
    ½ szklanki cukru
    Suszone owoce i orzechy kroimy drobniutko.W garnku roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i kakao,Calośc zagotować ciągle mieszając Zdjąć garnek z ognia i wsypać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i przełożyć do dwóch keksowych blaszek wyłożonych papierem Lekko ugnieść aby wszystko się skleiło. Piec około 15 minut w temperaturze 180º. Po ostudzeniu wstawić blaszki do lodówki aby masa stwardniała.Kroić batoniki.Smacznego.Ja takie batoniki trzymam w blaszanym opakowaniu na ciasteczka.

    • UMI

      Aż mi ślinka cieknie, dziękuję.

  • 56manka

    Z musli fittella deserek wyczaruję
    jego błogością, smakiem Cię oczaruję.
    Co to za deser? Same pyszności,
    do których ja mam wiele uległości !
    Zdrowy , z witaminkami, smakowity
    nutką dzieciństwa jest spowity !

    A więc :
    1 x szklanka
    20 g musli
    3 truskawki
    2 maliny
    bita śmietana
    polewa czekoladowa
    łyżka soku z marchewki
    gałka loda śmietankowego .

    Takie oto składniki układamy warstwami w szklaneczce
    na koniec do tego malujemy uśmiech na łyżeczce !
    Posypujemy całość odrobiną orzechów zmielonych
    rozkoszujemy się godzinami rozkoszy wymarzonych !
    Deserek lekki, pożywny, smaczny i jakże zdrowy
    to deserek dla ciebie właśnie odlotowy !!!

    P.S Najlepsze, najszczersze życzenia przesyłam 🙂

    • UMI

      Dziękuję za zgłoszenie.

  • Sto LAT! dla boga i bardzo dziękuje za „wyróżnienie” :*

    • UMI

      dziękuję:)

  • paulenta

    Ciasteczka z mussli

    – ok 150 g musli fitella
    – jajko
    – 2 łyżki mąki
    – mleko
    – dodatki, np pestki z dyni, słonecznik, żurawina, wiórki kokosowe, orzechy. Każdy może dodać to co lubi 🙂

    Wymieszać musli z jajkiem, mąką i wybranymi dodatkowymi składnikami wg uznania. Powoli dolewaj mleko do uzyskania lepkiej masy z której będzie można zrobić ciasteczka. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, i łyżeczką nakładamy porcje ciasta.
    Pieczemy ok 15 minut w temp 180 st do uzyskania złocistego koloru ciasteczek.
    Doskonale smakują ze szklaneczką mleka

    SMACZNEGO !

    Pozdrawiam serdecznie.
    Paulina.

    • UMI

      Dziękuję za zgłoszenie.

  • Justyna

    Jeśli musli, to oczywiście, że pyszne ciasteczka owsiane!
    -100 g mąki tortowej
    – 100 g orzechów (wedle gustu)
    – szklanka musli
    – 100 g cukru brązowego (lub białego)
    – 100 g margaryny lub masła z lodówki
    – 1 żółtko
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 1/4 łyżeczki soli
    -wiórki kokosowe

    Orzechy siekamy, ciasto zagniatamy, nakładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180st ok 20 min. Pyszności! 🙂

  • Justyna

    Jeśli musli, to oczywiście, że pyszne ciasteczka owsiane!
    -100 g mąki tortowej
    – 100 g orzechów (wedle gustu)
    – szklanka musli
    – 100 g cukru brązowego (lub białego)
    – 100 g margaryny lub masła z lodówki
    – 1 żółtko
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 1/4 łyżeczki soli
    -wiórki kokosowe
    -100g płatków owsianych (główny składnik mi uciekł w poprzednim komentarzu ;-)))

    Orzechy siekamy, ciasto zagniatamy, nakładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180st ok 20 min. Pyszności! 🙂

    • UMI

      Dziękuję za zgłoszenie:)

  • No to 100 lat blogowania Aniu :*
    Kurde… Tylko jeden z tych blogów gdzieś mi przefrunął przed oczami. Reszty nie znam :O
    Nie wiem, czy to się nadaje na konkurs, ale spróbuję, bo już mi leci ślinka na te smakołyki.
    Ja po prostu zrobiłabym galaretkę z musli :), ale po kolei:
    -owoce (banan, truskawki, pomarańcze itp) zalałabym galaretką
    -na to twaróg (albo bita śmietana- oczywiście wybieram drugą opcję)
    -na nią kruszonka z musli fitella na surowo (naturalne)
    Mmmmmmniam.
    Jakbym wygrała to bym mogła robić HAHAHA żarcik.
    Jeszcze raz wszystkiego dobrego i teraz już na prawdę nie pomyśl sobie, że się podlizuje, ale Twój blog to jedyny parentingowy, z którym jestem na bieżąco, nie z doskoku.
    Buziaki

    • UMI

      Bardzo mi miło:) i dziękuję za zgłoszenie:)

  • marta

    Szczerze mówiąc, jestem kobietą z gatunku „pichcę i knocę” 🙂
    Poważnie, knocę wszystko. Wśród znajomych i rodziny jestem szeroko znana z tego, że potrafię zepsuć wszystko, nawet jajecznicę czy naleśniki. Na przykład, dwukrotnie już zepsułam ciastka, składające się zaledwie z pięciu składników. Za pierwszym razem zapomniałam o dodaniu masła, za drugim razem – o jajkach. Zresztą, kiedy miałam zaledwie przeczytać siostrze przepis z zeszytu babci, też zupełnie wszystko pokręciłam, dzięki czemu Aśka nie mogła wyjąć z ciasta rąk, ponieważ stało się tak klejące 🙂
    Mimo to, uwielbiam jeść – desery i obiadki, przekąski i słodycze! Mniam!
    Uwielbiam też musli Fitella i nie wyobrażam sobie poranka bez miseczki z mlekiem i musli czekoladowo-truskawkowym (to najlepszy smak, jest naprawdę pycha!). A w Fitelli najlepsze jest to, że nie potrzeba żadnego przepisu. Nie trzeba redukować, smażyć, piec podgrzewać i dlatego jest to musli idealne dla każdego, nawet dla takiej kuchennej fajtłapy jak ja 🙂
    Fitellę można zjeść z zimnym lub ciepłym mlekiem, z jogurtem, można dodać owoców lub nawet jeszcze trochę czekolady (w chwilach prawdziwej rozpusty :)).
    Można je nawet zjeść na sucho, jako przekąskę (wypróbowane!).
    Polecam musli Fitella – w każdej wersji, spontanicznie, pysznie!

    • UMI

      Dziękuję za zgłoszenie:)

  • Anonim

    Omlet fitness

    Składniki:
    – 4-3 łyżki musli fittella
    – 1 łyżki posiekanych migdałów
    – 1 żółtko
    – 4 białka z jajek
    – 3 łyżki mleka
    – oliwa z oliwek
    – serek Danio waniliowy
    – banan

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

    Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
    Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

    Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

  • Merriveen

    Sto lat, sto lat, gratuluję urodzin blogowych i życzę wytrwałości w dalszym tworzeniu strony.
    Mój ulubiony, nieco zmieniony przepis na znane z dzieciństwa szyszki! Zamiast ryżu wiadomo – pyszne mueli fittella.
    Wybierz swój ulubiony smak musli. Rozpuść na małym ogniu kupione wcześniej pół kilograma mlecznych krówek. Do płynnej masy wrzuć opakowanie musli. Wymieszaj. Rękoma formuj z masy kształt szyszek… lub jakikolwiek inny chcesz. Odstaw do zgęstnienia, a następnie ciesz się smakiem musli-szyszek.
    Smacznego!

  • Anna Eliza

    Z okazji tak pięknej rocznicy życzę Ci wszystkiego najlepszego.Podziwiam wytrwałość,bo przecież każda matka ma tyle obowiązków domowych i po za domowych,że czas wolny na przyjemności nie łatwo jest znaleźć.
    Ja z musli Fitella wyczarowuję zdrowe muffinki-przepisów na nie jest wiele,bo dodać Fitellę można do każdej muffinki.
    Moje ulubione to te poniżej:
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    1/2 szkl oleju
    2 jajka
    3 łyżki ulubionego musli Fitella

    Składniki suche mieszamy w 1 misce,składniki mokre w drugiej.Do wymieszanych mokryk składników dodajemy suche i razem mieszamy. Nakładamy do foremek muffinkowych (ja uwielbiam te silikonowe).
    Pieczemy w temp.180 stopni ok.25 minut.

    Prosto ,szybko i zdrowo dzięki musli 🙂

  • edka767

    Muslowy chłodek !

    Mam pomysł na deser bardzo chłodny, co to każdej kobiety jest on godny ! Trochę mleka, białko jaja – mieszamy, miksujemy i tworzy się pianka ! Wstawiamy do lodówki . Bierzemy trochę czekolady, ucieramy na tarce. Orzechy, pomarańcze i jabłko kroimy w drobne kosteczki . Jeden jogurt truskawkowy. Do szklanki na dno układamy pomarańcze. Zasypujemy odrobiną musli. Lejemy pół jogurtu. Na to dajemy orzechy i jabłko, trochę czekolady, musli. Znów wlewamy resztę jogurtu. Na wierz pianka którą wcześniej ubiliśmy, 3 płatki musli do dekoracji, czekolada . Wkładamy łyżeczkę i włala 🙂

  • Ojej, dziękuję za umieszczenie mnie na liście. Poprawiłaś mi humor. Ostatnio trochę marudzę, właściwie sama nie wiem na co. Chyba mi za dobrze! 😉

    • UMI

      Cieszę się, że choć trochę polepszyłam nastrój:)

  • vingag

    Z musli Fitella upiekłabym świątecznego jabłecznika – bo przy świątecznym obżarstwie, warto ograniczyć kalorie, choćby w cieście:)

    Spód ciasta:
    -szklanka musli Fitella o smaku cynamonowym
    -2 szklanki płatków kukurydzianych
    -trzy łyżki miodu
    -2 łyżki masła

    Przygotowanie:
    -miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem – nie zagotowujemy. Płatki kukurydziane i musli wsypujemy do miski, mieszamy i zalewamy miodem z masłem.
    Wykładamy tym blachę do pieczenia.

    Jabłka:
    Cztery jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Trzemy na tarce, jeśli są kwaśne, osładzamy dodatkowo cukrem pudrem.
    Wykładamy na masę z płatków i musli

    Wierzch ciasta:

    Tutaj dowolność. Można ubić pianę z białek z cukrem pudrem i stworzyć puchową kołderkę na cieście.
    Można przygotować kruche ciasto i przykryć nim jabłka.
    Można zrobić maślaną kruszonkę.
    Co kto woli:)

    I przy okazji, gratuluję dwóch lat!

  • mikusia89

    Czekoladowe muffinki z truskawkowym musli

    2 szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    tabliczka czekolady
    pół szklanki oleju
    1 jajko
    szklanka mleka
    1,5 szklanki musli Fitella Diet z truskawkami

    W jednej misce łączymy składniki mokre , w drugiej misce – sypkie (pomijając musli).
    Mokre dodajemy do sypkich – delikatnie mieszamy.
    Przelewamy do formy na muffinki , bądź foremek silikonowych.
    Na górę obficie posypując musli z truskawkami.
    Pieczemy 15-20 minut w temp. 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem).

    Podajemy na śniadanie lub podwieczorek 😉

    Wszystkiego naj , naj i kolejnych smacznych lat 😉

  • murba78

    Placuszki z patelni z dodatkiem musli i owocami

    Płatki Musli Fitella
    2 łyżki płatków owsianych lub otrąb pszennych/żytnich w zależności od upodobania
    Łyżka wyłuskanych ziaren słonecznika
    Łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
    Łyżka sparzonych rodzynek sułtańskich, po 3 sztuki suszonych moreli i śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)
    1 jajko
    Łyżka miodu
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    Szczypta proszku do pieczenia lub mąki (tak do zgęstnienia ciasta)

    Całość mieszam w misce aż do wyrobienia jednolitej masy, dodając proszku do pieczenia lub mąki (gdy masa będzie zbyt wodnista) albo jogurtu lub mleka (gdy masa będzie zbyt gęsta). Przygotowane masę rozlewamy formując placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i smażymy identycznie jak placki ziemniaczane 🙂

  • Alice139

    Jeden, dwa, trzy, cztery,
    Z musli w kuchni – to rarytas jak z wyższej sfery.
    Ciastka z musli by się wyczarowało
    Ohh ależ przyjemność w ustach by się miało.
    Najpierw składniki podam,
    A później jakże łatwe i szybkie przygotowanie dodam.
    – 200 g masła roztopionego
    – 70 g cukru brązowego
    – 1 szklanka musli Fitella z orzechami
    – 1 szklanka z owsianymi płatkami
    – pół szklanki migdałów i tyle samo mąki,
    – 1 łyżka miodu i roztrzepane jaj- by zapobiec rozłąki.
    – ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    – I tyle samo sody oczyszczonej – nie od niechcenia.
    Jeśli chodzi i przygotowanie,
    To idzie gładko niesłychanie.
    Mieszam dokładnie wszystkie składniki wyżej wymienione,
    Kulki o wielkości orzecha włoskiego są moimi dłońmi robione.
    Kładę na blasze z kilku centymetrowymi odstępami,
    Spłaszczam je delikatnie łyżkami.
    Następnie piekarnik się ze snu budzi,
    Przez ok. 15 minut się nie nudzi.
    Gdyż w temp. 180 st. Pieczone są te ciasteczka,
    Do skosztowania pozostaje już tylko chwileczka.
    Na koniec nie pozostaje mi nic innego,
    Jak po prostu życzyć Smacznego !
    PS. Gratuluję jak na razie dwóch latek,
    Z bloga Herbata ze szklanki wyrasta niezły gagatek 😉

  • Krystyna

    CIASTECZKA KOKOSOWE
    składniki:1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kostka masła, szklanka płatków owsianych, 4 saszetki musli fittella, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 10 dag wiórek kokosowych.
    Wykonanie:Mąkę wymieszać z masłem, jajkami, miodem i proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy płatki owsiane, musli, wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy. Kładziemy łyżką placuszki na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy po 15 minut z obu stron.

  • Aleksandra

    Gratulacje i życzenia dalszych sukcesów 🙂
    Trzymamy kciuki. A oto nasz przepis na musli zapiekane z rabarbarem:

    300 g rabarbaru łączymy z łyżką miodu i sokiem z 1/2 cytryny, następnie rozkładamy na blaszce. Białko z jednego jaja ubijamy ze szczyptą soli, dodając 3 łyżki cukru pudru. Do białek dodajemy 0,5 szklanki musli, po małej garści wiórek, rodzynek, migdałów i suszonej żurawiny. Masę białkową z musli wykładamy na rabarbar. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Rozkoszujemy się smakiem.

    Mój szkrab nazywa ten przysmak Zdrową Bezą 🙂
    pozdrawiam 🙂

  • agf

    Amerykańskie cookies czekoladowe z fistaszkami i musli

    Składniki:

    * 250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)
    * 100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki
    * 75 g cukru
    * 85 g miękkiego masła
    * 100 g masła orzechowego (typu ‚crunchy’)
    * 100 g musli Fitella
    * 1 jajko
    * pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    * 100 g mąki pszennej
    * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    * 100 g dużych solonych fistaszków

    W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Mieszając dodać cukier, masło, masło orzechowe, wanilię i jajko. Następnie dodać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, musli, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki i ponownie wymieszać.

    Każde ciastko to łyżka masy, tak też wykładamy na blachę. Należy zostawić dużo miejsca pomiędzy, bo ciasto się rozleją, a ciastka będą duże. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.

    Piec około 10 – 12 minut w temperaturze 180oC, aż delikatnie ściemnieją na bokach. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut.

  • UMI

    Konkurs zakończony, zgłoszenia już nie będą przyjmowane. Teraz zajmę się wyłonieniem zwycięzcy!

  • O, wspomniałaś o mnie, dziękuję 🙂 Wcale nie jestem uszczypliwa 😀
    100 lat i wiesz, że życzę Ci, jak najlepiej 😉

  • Pingback: z cyklu… pochwalę się | Kasia testuje()

  • Pingback: Batch & Body Works | Kasia testuje()

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial