Luksusowa kawa kopi luwak

kopi luwak cena

Ania Kawa

Zamiłowani bariści są gotowi wydać ogromne pieniądze na najbardziej luksusową kawę świata. Na czym polega fenomen kopi luwak?

RODOWÓD

Ten rodzaj pochodzi wyłącznie z Indonezji. Nazwa kopi oznacza wśród tubylców kawę, natomiast luwak nawiązuje do pewnego leśnego stworzonka. Podobna do łasicy cyweta buszuje po plantacjach w poszukiwaniu najlepszej jakości ziaren. Jej żołądek nie jest jednak w stanie poradzić sobie z trawieniem, dlatego… wydala je. Metodą tradycyjną.

W teren ruszają profesjonalni zbieracze. Ich „żniwa” z oczywistych powodów nie przekraczają 400 kilogramów rocznie. Następnie lekko nadtrawione ziarna poddaje się dokładnemu oczyszczaniu i wypalaniu. W takiej postaci trafiają do klienta.

CENA KOPI LUWAKkopi luwak sklep

Bariści za 100 gram kawy płacą horrendalną kwotę niemalże 280 zł! A jednak dla prawdziwych koneserów kopi luwak cena nie gra roli. Stany Zjednoczone oraz Japonia uchodzą za największych miłośników luksusowego napoju.

PARZENIE

Jako tak znakomite, kopi luwak (https://www.krainaherbaty.pl/kawa-palona/kopi-luwak) pasuje do każdego rodzaju kawy. Warto jednak spróbować naparu w czystym, nieskazitelnym stanie. Cóż byłoby sensownego w piciu dobrej kawy zagłuszonej śmietanką?
Zaparzmy więc małą czarną standardowo, w filiżance. Powinno wystarczyć około 10 gramów ziaren. Później wystarczy jedynie usiąść wygodnie w fotelu i rozkoszować się niesamowitym aromatem.

DLACZEGO JEST TAK RZADKA?

Mówi się, że trzymanej w niewoli sarnie serce pęknie z rozpaczy. Podobnie rzecz ma się z cywetą. Ta uwięziona w klatce je jedynie nasiona kawy podsunięte przez człowieka. Przeważnie nie są dobrej jakości, nie przynoszą jej niezbędnych składników odżywczych, a ponadto – pamiętajmy! – nie są głównym źródłem pokarmu luwaków. Dlatego z czasem tracą one apetyt, wydając na siebie wyrok śmierci.

To te zdrowe, wolne, produkują luksusową kawę. Wybierają najpiękniejsze ziarna, dzięki czemu możemy być pewni jakości kawy.