Czerwona herbata i jej (nie tylko) odchudzające właściwości

Ania Herbata

Czerwona herbata przywędrowała na nasz kontakt z Azji, gdzie przez Chińczyków jest określana jako herbata smocza. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, to właśnie ona była jedną z najczęściej pitych herbat w naszym kraju. Była znana u nas pod nazwą Ulung. Jakie ma właściwości i kiedy warto ją stosować? Sprawdźmy.

Gatunki czerwonej herbaty

Czerwone herbaty mają wiele odmian. Wszystkie jednak należą do gatunku herbat, które są na wpół fermentowane. Wśród nich znajdziemy herbaty o delikatniejszym smaku i aromacie, które wykorzystuje się do produkcji herbat jaśminowych, a także te, które wykazują się bardziej zdecydowanym i mocnym smakiem, jak np. Pu-erh. To właśnie ona jest uważana, za herbatę, która jest najskuteczniejsza w walce z nadwagą.

Właściwości herbaty czerwonej

Wieść głosi, że jeśli będziesz pić 5-6 filiżanek Pu-erh dziennie, to szybciej stracisz zbędne kilogramy. I jest w tym sporo prawdy, jednak co do szczegółowych efektów jej działania, nie powinniśmy być zbyt drobnostkowi. Herbata czerwona pomaga regulować procesy trawienne oraz poprawia perystaltykę jelit. Co w efekcie prowadzi do przyspieszenia przemiany materii oraz zauważalnego spadku wagi.

Aby zaobserwować szybkie efekty pij ją pół godziny po każdym posiłku.

You May Also Like..

Wartościowe herbaty

Zdrowy styl życia oraz dbałość o jakość codziennych posiłków nie jest już postrzegany jako coś nadzwyczajnego. Nawet osoby, które do […]

olong

Turkusowa herbata i jej cudowne właściwości

Herbata jest znana na świecie i pita od setek lat. Pije się ją codziennie, do posiłków i pomiędzy nimi, częstuje […]

zielona herbatka

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?

Wiele osób nie do końca zwraca uwagę na swoją dietę. Przez to niestety już w młodym wieku ma problemy zdrowotne. […]